Beroendebehandling

När alkohol/drogproblematiken har övergått till sjukdom behövs en mer kraftfull insats för att individen och anhöriga ska förstå och kunna hantera sin belägenhet

Stöd

Vägledning

Målsättning

Behandlingen genomförs på vardagar och omfattningen är heltid, 40 timmar i veckan och sträcker sig under 30 dagar. Efter den så kallade primärbehandlingen på heltid fortsätter behandlingen i eftervård under elva månader och omfattningen är inledningsvis en till två gruppträffar i veckan för att glesas ut mot slutet. I denna fas ingår även två förstärkningsveckor på heltid.
Under primärbehandling och förstärkningsveckor behöver klienten vara helt fokuserad på sin behandling även utanför den formella behandlingen. Klienten behöver vara i sin process med hemarbeten, egna intiativ såsom exempelvis på på självhjälpsgrupper, hitta och arbeta med privat mentor mm. Allt för att bevara nykterhet och kunna påbörja sin personliga utveckling.
Behandlingen tar sin utgångspunkt i tolvstegsmodellen och KBT vilket är två av de mest effektiva behandlingarna för alkohol och drogberoende enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, utredning nr. 156/1, 2001 samt Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende, Socialstyrelsen, artikelnummer 2015-4-2.
Behandlingarna innehåller gruppterapi, föreläsningar, enskilda samtal, hemuppgifter, introduktion till självhjälpsgrupper, involvering av anhöriga. Behandlingsinnehållet handlar om kunskap rörande beroendesjukdomen och dess konsekvenser samt insikt om hur den kan hanteras. Förutom att klienten ska bli fullt arbetsför är målsättningen med behandlingen även att klienten ska få en livslång nykterhet/drogfrihet samt en förhöjd livskvalité.